• Μέση ωτίτιδα

  Μέση ωτίτιδα

  Η πιο συχνή αιτία που τα παιδιά επισκέπτονται τον γιατρό είναι η μέση ωτίτιδα και περίπου το 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1-3 ετών  παρουσιάζουν παραπάνω από τρείς (3) προσβολές μέσης ωτίτιδας το χρόνο. Η μέση ωτίτιδα επίσης αποτελεί την πιο συχνή αιτία απώλειας της ακοής στην παιδική ηλικία.

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

  Μέση ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του μέσου ωτός ,λόγω κάποιας μόλυνσης και προσβάλλει τα παιδιά κυρίως αλλά και τους ενήλικες. Εμφανίζεται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες.

  ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ;

  Είναι αρκετά σοβαρή πάθηση διότι ,με την απώλεια ακοής που προκαλεί ,είναι δυνατόν να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης, αλλά και την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά. Εξ άλλου η φλεγμονή προκαλεί αρκετά έντονο πόνο στο αυτί και είναι δυνατόν να επεκταθεί προς τα παρακείμενα ευγενή όργανα , όπως π.χ ο εγκέφαλος. Πάντως η μέση ωτίτιδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα , εάν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ,κάτι όχι δύσκολο στην εποχή μας και η απώλεια της ακοής αποκαθίσταται εξ ολοκλήρου στο φυσιολογικό.

  Για τους λόγους αυτούς έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση των συμπτωμάτων της μέσης ωτίτιδας και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

  ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

  Η οξεία μέση ωτίτις προκαλείται απο μικρόβια ή ιούς που φθάνουν στο μέσο ούς απο την μύτη ή τον λαιμό ,όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί κανονικά εξαιτίας κάποιου κοινού κρυολογήματος ,γρίππης ,φλεγμονής των παραρρινίων κοιλοτήτων (ιγμόρεια) ή λόγω αλλεργίας.

  Η φλεγμονή αυτή προκαλεί έντονο πόνο ,ερυθρότητα του τυμπάνου και δημιουργία πύου πίσω απο το τύμπανο. Μερικές φορές επέρχεται ρήξη του τυμπάνου και έξοδος πύου ,αλλά συνήθως το πύον και η βλέννη παραμένουν παγιδευμένα στην κοιλότητα του μέσου ωτός λόγω οιδήματος της ευσταχιανής σάλπιγγας που δεν μπορεί να ανοίξει και να επιτρέψει την φυσιολογική παροχέτευση απο το μέσο ούς.

  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «εκκριτική ωτίτις» ή «μέση ωτίτις με υγρό» και συνήθως χρονίζει και παραμένει για εβδομάδες ,μήνες η και χρόνια μετά την αποδρομή του επώδυνου σταδίου και προδιαθέτει τον ασθενή σε συχνές υποτροπές της οξείας φλεγμονής.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

  Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι η ωταλγία (πόνος στο αυτί) που συνοδεύεται απο αίσθημα πίεσης η και απόφραξης του αυτιού. Τα παιδιά βεβαίως που δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο ,μπορεί να τρίβουν η να τραβούν το αυτί τους .Η παρουσία πυρετού είναι εξάλλου πολύ συνηθισμένη , ιδίως στα παιδιά.

  Η ακοή επίσης επηρεάζεται λόγω της παρουσίας του υγρού πίσω απο το τύμπανο , αν και αυτό είναι προσωρινό και παρέρχεται με την εφαρμογή της σωστής θεραπείας.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η θεραπεία της μέσης ωτίτιδας περιλαμβάνει την χορήγηση κοινών αναλγητικών για τον πόνο, αντιβίωσης για να καταπολεμηθεί το υπεύθυνο μικρόβιο ,καθώς και αποσυμφόρησης σε περιπτώσεις που συνυπάρχει και έντονη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια.

  Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα οτι ενώ ο πόνος εξαφανίζεται πολύ γρήγορα , η φλεγμονή στο αυτί παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτό , η χορήγηση της αντιβίωσης δεν θα πρέπει να διακόπτεται νωρίτερα απο 8-10 ημέρες.

  ΑΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Αν και στις περισότερες περιπτώσεις η μέση ωτίτιδα θεραπεύεται με την κατάλληλη συντηρητική αγωγή , είναι δυνατόν σε κάποιες δυσίατες περιπτώσεις να απαιτηθεί η διενέργεια μυριγγοτομής με ή χωρίς την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

  Η μυριγγοτομή είναι μια μικρή τομή που γίνεται στο τύμπανο προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχέτευση του υγρού που βρίσκεται πίσω απο αυτό ,αλλά και για την ανακούφιση απο τον πόνο. Η μικρή αυτή τομή επουλώνεται μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες ,χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι ή να παρουσιάσει κάποια παρενέργεια.

  Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι δυνατόν να απαιτηθεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού προκειμένου να επιτευχθεί αερισμός του μέσου ωτός και εξισσορόπηση της πίεσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να κυμανθεί απο μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες.

  Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να μην μπεί νερό στο αυτί του παιδιού , γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Κατα τα άλλα , κανένα άλλο πρόβλημα δεν δημιουργεί η τοποθέτηση των σωληνίσκων , ενώ αντιθέτως παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην ακοή του παιδιού και αφετέρου ελάττωση των υποτροπών της ωτίτιδας.

  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί οτι πολλές φορές υπεύθυνη για τις υποτροπές της μέσης ωτίτιδας είναι η φλεγμονή ή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) η των αμυγδαλών.

  Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται αφαίρεση αυτών , πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την μυριγγοτομή και την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού.

  Θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί το ενδεχόμενο συνύπαρξης αλλεργικής ρινίτιδας , η αντιμετώπιση της οποίας είναι αναγκαία

   

  Leave a reply →

Photostream