Το λάστιχο είναι ο χυμός του λαστιχόδενδρου που φύεται στην Ασία και τη Νότια Αμερική .

Μετά την επεξεργασία του με χημικές ουσίες παρασκευάζονται χιλιάδες προιόντα καθημερινής χρήσης , όπως γομολάστιχες, ελαστικά αυτοκινήτων, κόλλες, ελαστικοί επίδεσμοι, χειρουργικά γάντια, αναπνευστήρες, πιπίλες κ.α. Η εισπνοή των αλλεργιογόνων του λάστιχου μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα , ενώ η επαφή τους με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Ορισμένες επαγγελματικές ομάδες , όπως ιατροί, νοσηλευτές και οδοντίατροί, εργάτες βιομηχανίας λάστιχου και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις , κινδυνεύουν να ευαισθητοποιηθούν στο λάστιχο. Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί αρκετοί θάνατοι που αποδόθηκαν σε αναφυλακτικό shock μετά από επαφή με χειρουργικά γάντια ή ιατρικό εξοπλισμό από λάστιχο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν εναλλακτικά προιόντα από βινύλιο ή άλλα υλικά.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΛΑΣΤΙΧΟ

  • Μη χρησιμοποιείτε προίόντα από λάστιχο.

  • Ζητήστε από τον ιατρό σας να σας δώσει πληροφορίες για την αγορά προίόντων από βινύλιο (π.χ. εξεταστικών γαντιών) τα οποία πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας για επείγουσα χρήση.

  • Ενημερώνετε πάντα τον ιατρό που επισκέπτεστε σχετικά με την αλλεργία σας στο λάστιχο (ιδίως οδοντιάτρους και γυναικολόγους) .

  • Ενημερώνετε πάντα τον χειρουργό που πρόκειται να σας εγχειρήσει σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή ευαισθησία σας.

  • Εάν η αλλεργία σας είναι τεκμηριωμένη , ζητάτε πάντα οι ενέσεις να γίνονται με απευθείας λήψη του φαρμάκου από το μπουκαλάκι και όχι μετά από δίοδο της βελόνης από τη λαστιχένια τάπα που συνήθως έχουν τα μπουκαλάκια.

  • Να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο ιατρός σας και να τα χρησιμοποιείτε βάσει των οδηγιών που έχετε.

  • Προσοχή στη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα που έχει το λάστιχο με ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή φυτά (π.χ. φύκος) .

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ