• Εξωτερική ωτίτιδα

  Εξωτερική ωτίτιδα

  Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί ευνοείται πολύ από δυο παράγοντες που είναι η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η υγρασία, λογω ιδρώτα και μπάνιων.Στα αγγλικά λέγεται “swimmer’s ear” δηλαδή “το αυτί του κολυμβητή”.

  Εμφανίζεται με οξύ πόνο στο αυτί , ο οποίος έχει τάση αργής η και καθόλου βελτίωσης με απλά παυσίπονα ,αίσθηση “μπουκώματος” στο αυτί , φαγούρα και ωτόρροια. Προκαλείται από μικρόβια ή μύκητες οπότε και λέγεται ωτομύκωση. Και στις δυο περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι κάποια ή όλα από τα παραπάνω. Η θεραπεία είναι τοπική και συστηματικά , ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης και περιλαμβάνει αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφή , παυσίπονα και αντιβιοτικά από το στόμα. Το προτιμότερο πάντοτε είναι να εξετάζεστε από κάποιον ειδικό γιατι η τοπική περιποίηση είναι η προτιμότερη μέθοδος θεραπείας και γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. Σε περίπτωση που λόγω συνθηκών δεν μπορείτε να εξεταστείτε από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο , κάνετε τα εξής:

  α. Αυστηρή αποφυγή του νερού για τουλάχιστον 7 ημέρες. Στο θαλασινό μπάνιο δεν βουτάτε το κεφάλι ,ενώ στο μπάνιο βάζετε ένα κομμάτι βαμβάκι στο αυτί καλύπτοντας το εξωτερικά με λάδι ή βαζελίνη ώστε να γίνει “αδιάβροχο”.

  β.Μεγάλη προσοχή στα ρεύματα αέρα ,ανεμιστήρες ,κλιματιστικά από την μεριά του αυτιού που έχει πρόβλημα.Εάν φυσάει ,καλύψτε το αυτί με λίγο βαμβάκι ώστε να προστατεύεται από τον αέρα.

  γ.Παρτε κάποιο παυσίπονο και καλύψτε το αυτί με μια ζεστή πετσέτα για να ανακουφιστεί ο πόνος.

  δ.Χρησιμοποιείστε κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο(Garamycin, Garamat,Synalar otic ) με τo οποιο θα ποτίσετε μια μπατονέτα και θα κάνετε σαν να καθαρίζετε το αυτί.Επειδή πιθανόν να συνυπάρχει και ρήξη τυμπάνου μην στάζετε σταγόνες απ’ ευθείας αλλά χρησιμοποιείστε την μπατονέτα που είναι πιο “ασφαλής”.

  ε.Εάν δεν υποχωρεί ,ξεκινήστε μια αντιβίωση από το στόμα.

  στ.Εάν επιμένει μετακινηθείτε στο πλησιέστερο σημείο που υπάρχι ειδικός γιατρός για να σας εξετάσει.

  *Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση που είσαστε σε απομακρυσμένο σημείο. Εάν υπάρχει η δυνατότητα εξετασης από τον ειδικό ,εννοείται ότι θα πάτε οπωσδήποτε σ’ αυτόν από την πρώτη στιγμή.

  *Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη οπότε από την πρώτη στιγμή επιβαλλεται η εξέταση από ειδικό , γιατι η εξωτερική ωτίτιδα σ’ αυτην την περίπτωση γενικα ελέγχεται πολύ δυσκολα και πιθανόν να χρειαστεί και νοσηλεία.

  Υλικά που θα έχετε μαζι σας: Παυσίπονα , ένα κολλύριο , μια αλοιφή (Propiogenta ,Celestoderm with Garamycin …) ,αντιβίωση , μπατονέτες ,βαμβάκι.

  Leave a reply →

Photostream